torsdag den 3. april 2008

3. og 4. undervisningsgang

3. undervisningsgang var en gennemgang af internettets historie. Der blev taget udgangspunkt i Rachel Greens bog "Internet Art" Bagest i bogen finder læseren en kronologisk oversigt fra 1960 --> nu over begivenheder, kunstværker og teknologier der har har haft indflydelse på internetkunstens korte historie. Powerpoint: www.kuratorpaanettet.dk/Netkunstenshistorie.html

4. undervisningsgang blev problemstillingerne fra Steve Dietzs tekst "Collecting New-Media Art: Just like Anything Else, only Different" (fra "Collecting the New" ed. Bruce Altshuler, 2005) opridset. Dietz præsenterer en række praktiske spørgsmål omkring netkunsten:

a. Hvad er et New Media (NM) værk?
b. Hvordan samler man NM kunst?
c. Hvordan konservere man NM?
d. Hvordan forholder NM kunst sig til ejerskab?

Spørgsålene er væsentlige at besvare for både kunstnerne og museerne, men også for gallerier og kunstsamlere. Museerne har nogle særlige forpligtelser i forhold til konservering, anskaffelse af teknisk udstyr til fremvisning og opdatering til nyeste opbevaringsformater. Og hvordan når vi så langt i Danmark at museerne tager denne udfordring op når de i forvejen vægre ved at opkøbe videokunsten (Læs artiklen "Dansk videokunst er kunstens sorte får", Informationen 2/3 2008). Kunstnerne og kunstsamlerne har en række økonomiske og måske ideologiske (tilgængelighed, open-source, kunstnerisk frihed) interesser forbundet med disse spørgsmål.

Vi sluttede af med gennemgang af udvalgte internetværker med 3 min. gennemgang (med stopur!). Læs alle blogindlæg med links på www.kuratorpaanettet.dk.

Jeg havde valgt 3 projekter på nettet. 1. Kunstværket “M0RNING 0F M0NG0L0IDS”, 2. eventen "ShiftSpace" og 3. udstillingen “collect” i TAGallery. Projekterne var valgt ud fra overvejelser omkring destribution, deltagelse og indsamling på nettet. Fælles for alle 3 er deres tilgængelighed. Læs mit oplæg på kurtorpaanettet.

Opgaven til næste gang var at komme med en idé til en fællesudstilling. Idéen skulle kort beskrive et tema og en teknologi og være realistisk i forhold til vores stramme tidsfrist inden synopsisaflevering i maj. Idéforslaget må gerne lægges på fællesbloggen inden næste undervisningsgang.

Linnea

tirsdag den 1. april 2008

The Telegarden



















Værket The Telegarden er lavet af Ken Goldberg og Joseph Santarromana og gik online i juni 1995. Værket blev rykket til Ars Electonica Center i Østrig i 1996. Værket består af en cirkulær bord hvorpå en robot-arm er placeret i midten over et stykke "jord" (www.ieor.berkeley.edu/~goldberg/garden/Ars/ ). Robot-armen kan udføre en række forskellige ordre, så som at vande jorden eller så nye planter. Formålet med værket er at få online brugere overalt i verden til kollektivt at opdyrke og vedligeholde dette lille økosystem. 
Jeg synes værket er interessant fordi:
  • Forholdet mellem værk og bruger: interessant i forhold til Telegarden, da dens skabelsesproces ikke er centreret omkring kunstneren, men i høj grad er påvirket og afhængig af brugerens deltagelse - deres valg og fravalg. Der er altså tale om et Internet-kunstværk, der består af de fornødne værktøjer til selve skabelsen af værket. Værket udformes altså her udelukkende i interaktionen mellem bruger og værk. 
  • Det kollektive aspekt: interessant fordi jeg synes at denne "dit valg har konsekvens for det kollektive velbefindende/det endelige resultat", som omgiver Telegarden, peger hen imod nutidige tendenser i samfundet, så som "social responsibility". Interaktionen med Telegarden er jo netop omgivet med en stor mængde ansvarsfølelse eller mangel på samme.    
  • Forholdet mellem bruger og bruger: interessant fordi Telegarden skaber en fysisk platform (haven) for social interaktion og fællesskab i det virtuelle rum. Skabelsesprocessen af værket sker altså også implicit i interaktionen mellem de forskellige brugere. The Telegardens grundtanke om fællesskab og social interaktion kan ses som en ny version af Sir Ebenezer Howards tanker om byplanlægning i form af "garden cities" fra 1898 (http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_city_movement) - en ny version som anerkender Internettets stigende udbredelse og anvendelse og dens potentialer for at skabe nye måder at leve sammen i et samfund på.