torsdag den 20. marts 2008

Virtuel udstilling "Dante Hotel" (2006)

"Dante Hotel" er et eksempel på en udstilling i Second Life. I samarbejde med LindenLab blev udstillingen skabt og fulgt af forskningsprojektet L2, Standford University fra juni 2006 - juni 2007.

Udstilingen om filmkunstneren Lynn Hershman Leeson, tager form af et animeret arkiv i SL. L2 lavede en film om arkivet, for at kunne præsentere projektet udenfor Second Life.













Illustration: Screendump fra filmen

Se filmen om arkivet "Dante Hotel":
http://www.archive.org/details/DanteHotel1
Se Henrik Bennets forelæsning om L2 på UCLE07, Københavns Universitet online:
http://ucle07.ku.dk
Læs om L2:
http://presence.stanford.edu:3455/LynnHershman/499

tirsdag den 18. marts 2008

Remediation: Viskelæder fra Art. Lebedev Studio






http://www.artlebedev.com/everything/id/

Linneas kommentarer til bogen "circulating contexts..."

For mig sætter bogen "circulating contexts -- CURATING MEDIA / NET / ART " fokus på hvor vigtigt det er at sætte en ramme for den udstilling/oplevelse man som kurator eller webdesigner laver på nettet. Jeg kom i tanke om en brugervenlighedsundersøgelse (useability) som Kulturarvstyrelsen lavede i 2006 af en række websites om kunst og kulturoplevelse for børn. Det blev bla. konkluderet (af phd. Anne Sophie Warberg Løssing), at det er vigtigt for børn (som for så mange andre) at sitene har en "ramme"; et sammmenhængende univers eller rammefortælling der hurtigt sporede ind på den overordnede ide med sitet (hvad sitet kunne bruges til), på emnet, personerne eller værkerne. (Find unersøgelsen og Løssings paper på Kulturarvstyrelsens hjemmeside. Franz Thalmair kommer ind på noget at det på side 63 i bogen, hvor han (kort fortalt) siger: Det tager noget tid at --finde stederne (platforme, hjemmesider, mailinglister), at kunne relater og vurdere værkerne, og at kunne bruge teknologierne. Jeg vil mene at dette er nogle af de centrale barrierer kuratorerne på står overfor, når de vil nå et bredere publikum. Der var én fra vores kursus sammenlignede de tekniske barriere med at placere en udstilling på en høj klippe, hvor de besøgende først skulle lære en række klatringsteknikker inden de kunne komme op og se værkerne. Man kunne let forestille sig, at nogen ville vende om, også selvom der både var en kyndig underviser og en god manual.

Eva Moraga kommer ind på en anden vinkel i sin artikel i bogen. Nemlig det sociale på nettet. Hun stiller det kritiske spørgsmål om kuratorerne på nettet vil gå ind på de sociale præmisser der er på nettet. Hun iagttager at mange Art platforms og kuratoriske projekter på nettet for eksempel undgår sociale funktioner som rating og votering, men til gengæld benytter sig af mange tekniske orienterings mekanismer som RSS og trackback. Det er et aktivt fravalg. Det samme fravalg ligger også i de statements man kan finde om projekterne. Her savner hun både beskrivelse af funktion, mål og fremtidige tiltag. En vigtig information for de brugerne. Hun skelner også mellem community-skabende software (f.eks. wiki), der kræver samarbejde og kommunikations-skabende software (f.eks. blogs), der er rum for individuelle ytringer. Et godt eksempel på 2.0 (som dog ikke er fra kunstverdenen), synes jeg er det japanske teenage 'second life' Habbo Hotel (DK: www.habbohotel.dk). Det er simpelthen lige til at gå til.

Det har været sjovt at gå på opdagelse i de mange "net-værker". Det er hjernegymnastik at finde sammenhænge og finde ud af om et værk/link/hjemmeside holder vand. Jeg kunne godt lide både "M0RNING 0F M0NG0L0IDS" af Y0UNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES (www.lisboa20.pt/lx20) og projektet ShiftSpace (eks. www.shiftspace.org) fordi de forholder sig til mediet og fungerer visuelt uden at give de tekniske muligheder unødvendigt fokus. Udstillingen "collect" i TAGallery var også vellykket fordi den viser hvordan samlerkulturen bevæger sig ud på nettet.


Screenshots fra Young-Hay Chang Heavy Industries flashanime.


Illustration af ShiftSpace (www.shiftspace.com)

Læs mere: Bogen refererer til både Rachel Greens bog "Internet Art" (2004) og Krysa Joasias (red.) bog "Curating Immateriality: The work of the curator in the age of network systems" (2006), der begge er i vores kursuslitteratur. I sidstnævnte er bla. artiklen "The Participatory Challenge" af Trebor Scholz, som ville være interessant at se nærmere på. Læs også Nicolas Bourriauds bog "Relational Aesthetics" (2002).

Linnea

RESUME af bogen "circulating contexts -- CURATING MEDIA / NET / ART "

Bogen "circulating contexts -- CURATING MEDIA / NET / ART " er et outcome af 3 online projekter genereret af den østrigste forskningsprojekt CONT3XT.NET (www.cont3nt.net /www.publications/cont3xt.net).

De tre onlineprojeter er 1) Http://publiccurating.cont3xt.net, (tidl. http://publiccurating.blogspot.com). Database for internationale kurateringsprojekter og metodiske og teoretiske tilgange til kuratering på nettet. 2) Http://del.isio.us/TAGallery. Eksperimenterende online galleri, der benytter sig af link-sharing værktøjet del.isio.us. 3) [CC] (dengang på http://lists.subnet.at/mailman/listinfo/). Online-diskussion via mailingliste omkring en række spørgsmål knyttet til fænomenet kuratering på nettet.

Projekternes diskussioner omkring kurateringspraksis på nettet samt erfaringer med aktuelle udstillinger og eksperimenter på nettet bliver smalet op i bogen. Ifølge forfatterne er formålet, at sætte fokus på problematikkerne omkring kuratering på nettet for derved at kunne skabe metodiske og teoretiske tilgange til feltet.

Bogens 3 afsnit er "models", "diskussions" og "theories". I afsnittet "models" beskrives 3 online projekter/kunstværker af designerne og kuratorerne der står bag. Blandt dem er også et udpluk af udstillingerne i "TAGallery" beskrevet. I "diskussions" kan man læse indlæg fra maildiskussionen på projektet "[CC]". Det sidst afsnit "theories" præsenterer 5 mindre artikler/interviews om æstetiske og praktiske tilgasnge til deltagelse i og kuratering af kunst på nettet.

Linnea

onsdag den 12. marts 2008

2. undervisningsgang

Anette gennemgik artiklen "REMEDIATIONS. Art in Second Life" om kunstens præmisser i SL (Second Life) vs. RL (Real Life). Artiklen er fundet på www.hz-journal.org og er skrevet af Domenico Quaranta.

Udstillingen VIRTUAL MOOVES blev diskuteret ud fra de individuelle oplæg.

Det blev besluttet at vores fælles kurator-blog bliver et debat-værktøj for alle kursusdeltagerne. Alle kan frit skrive indlæg. Bloggen får samme layout som på www.taggingart.org og Mette finder et billeder og laver layour af billedet. Vi bidrager med en kort billedoverskrift der introducerer bloggens funktion. Det står stadig åbent om kurset ender med en netudstilling. Den fælles blog hedder: www.kuratorpaanettet.dk.

Bøger vi læser til næste kursusgang (efter påsken) er "Digital Art" (Anna) og "circulating contexts -- CURATING MEDIA/NET/ART" (Linnea)

Her er en række links fra kurset:
www.hz-journal.org
(SE:: Artikelsamling og galleri om New Media (NM)/Digital (D) kunst)
www.rhizome.org
(US:: Nyheds- og kommunikationsforum for NM/D kunst)
www.slartmagazine.com
(Online Magasin for virtuel kunst/kunst i SL)
www.turbulence.org
(Portal for internetkunst)
http://cont3xt.net
(A:: Forskningsprojekt om kuratering på www)
http://publiccurating.cont3xt.net
(A:: Indsamling af metode/teori om kuratering på web)
http://del.icio.us/TAGallery
(A:: Online galleri hvor en række links udgør udstillingerne)
www.boompearls.com
(DK:: Eksempel på udstilling på nettet)

www.aec.at
(SW::NM Art festival)
http://del.isio.us
(Linksharing værktøj)

Og et par af vores egne:
www.artificial.dk
(DK:: formidling af internet kunst, events og interviews)
www.runme.org
(Database med softwarekunst)
www.afsnitp.dk
(DK:: Poesi og visuel poesi på nettet)
www.diginet.org
(DK/SE:: Øresund-netværk om digitale events)
www.turbulens.net
(DK:: Artikler om NM/D kunst mm.)
http://digitalemuseer.blogspot.com
(DK:: Kollektiv blog om digitalisering af danske museer)
http://museumtwo.blogspot.com
(UK:: privalblog om museer og web 2.0)
http://www.nikeground.com/
(Website af Eva og Franko Mattes alias http://www.0100101110101101.org/)

Linnea

tirsdag den 11. marts 2008

KOMMENTAR -"Virtual Moves"

Second Life-udstilling for de udvalgte?
Bevisthed om målgruppen til netudstillinger, kan være et vigtigt redskab for formidlingen af den svært tilgængelige kunst.

KOMMENTAR
af Anna Hjort og Linnea Jacobsen

Når jeg ser værket "Memory Slot" af Anette Finnsdottir på Statens Museum for Kunst (SMK) stiller jeg mig selv spørgsmålet: hvem besøger værket i udstillingsrummet kontra hvem besøger det på nettet? Og hvilke forskellige muligheder ligger i de to medier? I værkets virtuelle del i Second Life (SL), kan man - hvis man har en avatar - efterlade sig et personligt spor i form af et Memory Slot -et slags tag. Anette forklarer at den virtuelle besøgende gives muligheden for at efterlade et spor, mens hun samtidig kan danne sig et billede af hvem der besøger udstillingen i SL. Og var det ikke det som gæstebogen også bliver brugt til? En slags low-budget brugerundersøgelse og de besøgendes mulighed for at efterlade et stykke af sig selv på udstillingen. Sammenligningen er sjov, synes jeg. I modsætning til den virtuelle besøgende, kan den museumsbesøgende dog ikke efterlade et personligt spor værkets fysiske præsentation. Den virtuelle udstillingsbesøgende i Anettes værk kan altså tænkes at opleve et meget mere interaktivt og personligt besøg end den den museumsbesøgende, der må "nøjes" med tagge på skærmen med en given avatar. Det som udstillingsrummet måske netop brander sig på, nemlig det personlige møde med kunsten, ophæves således i Anettes værk, og det virtuelle rum bliver det virkelige rum for beskueren. Jeg gad godt vide om det er de samme besøgende der kommer på de to udstillinger og om de begge føler sig lige ekskluderet som jeg følte mig på SMK. Uden en personlige avatar eller uden mulighed for at være med til at tagge.

Det interessante ved udstillingen ”Virtual Moves” er de problemstillinger den udforsker. Først og fremmest dens måde at koble det virtuelle rum til fysiske rum, som for mange er en meget ny måde at opleve kunst på, men også de problemstillinger der ligger i at benytte sig af et så aflukket virtuelt rum, som SL trods alt er – her tænker jeg primært på de konsekvenser det får for ens valg af målgruppe. For vi kan ikke se os fri for at tænke i målgrupper, selv ikke når kunsten skal være så demokratisk som mulig.
Når man benytter sig af en platform som SL, så har man i bund og grund allerede valgt en målgruppe og sorteret andre fra, også selvom at man udstiller værkerne i det fysiske rum. En målgruppe, som er vante til det virtuelle univers og som ikke er bange for nye måder at opleve kunst på. Altså en problemstilling som berøre selve udstillingssituationen – det nye (det virtuelle rum) overfor det traditionelle (det fysiske rum). Når jeg omtaler det som en problemstilling i forhold til målgruppen, så er det fordi det ikke er alle der modtagelige for at skifte det vante ud med det nye. Ja, man kan faktisk sige at der nok er nogle der ligefrem vil yde modstand mod det nye – og det er denne del af befolkningen man sortere fra, når man laver en udstilling som ”Virtual Moves”. Dette behøver ikke at være et problem, så længe man bare er bevidst om det. Er man bevidst om det, så har man også taget et valg og valgt en målgruppe for sin kunst.

Fakta:


Udstillingen "Virtual Moves" vises på Statens Museum for Kunst 18. januar - 11. marts 2008. De 9 deltagende kunstnere udstiller i Second Life og på museet.

Tagging Art er organisationen bag udstillingen Virtual Moves. Organisationen består af Anne Holmfred, Iben Bentzen, Ida Grøn og Anette Finnesdottir. Forløbet er dokumenteret på webbloggen www.taggingart.org

Second Life er et virtuelt univers på internettet. 99,9 % af indholdet er skabt af universets brugere. Alle kan oprette sig som brugere. Der er 40.000 brugere online hver dag og gennemsnitsalderen er 33 år.

Foto: Sachiko Hayashis

torsdag den 6. marts 2008

Første undervisningsgang

Kurset blev præsenteret af Annette Finnsdottir. Idéen med kurset er at vi i fællesskab laver en blog og evt. også en fælles udstilling. Der er lagt op til en eksplorativ og processuel arbejdsform. Vi vælger at holde fast i at lave vores egen kuratorblog med vores refleksioner og idéer, men ved endnu ikke om vi holder fast i at lave vores egen udstilling. Kursusgangen sluttet af med et besøg på Statens Museum for Kunst, hvor Annette har kurateret udstillingen "Virtual Moves". Vi fik til opgave at skrive en tekst om "Virtual Moves" til den fælles blog. Der kan vælges frit mellem forskellige tekstgenre. Teksten lægger vi også op her på bloggen. 

Linnea og Anna 

tirsdag den 4. marts 2008

Status

Status er, at vi har første undervisningsgang i morgen og, at vi derefter mødes til endnu en idégenerering. Vi er dog begge ret hooked på idéen med fotos af diverse skriveborde - som så kan udstilles på endnu et skrivebord.